dinsdag 25 februari 2014

Buiten adem


Weer was het zo'n mooie rustige lentedag. En alweer ideaal trainingsweer.

Op de vraag of het verstandig is om daags na een lange duurloop een tempotraining te doen, is volgens mij geen éénduidig antwoord mogelijk. Laat ik het zo zeggen: het is niet mijn gewoonte. Maar de benen voelden goed, bovendien werd de duurloop door Udens dreven in een rustig tempo gelopen.

Maandagavond stond er een baantraining op het programma, met twee series van 200-400-600 meter. Het werden er drie. Na het inlopen gingen wij de baan op om het programma uit te voeren. Eerst wat tempoversnellinkjes en loopscholing langs de tribune, wat korte startsprintjes op de baan en daarna bovengenoemd programma. 


Laat ik het maar meteen opschrijven zoals het was: het ging bepaald niet goed met die tempo's. De tweehonderdjes gingen nog wel (met veel moeite 51 seconden), de vierhonderdjes gingen al moeilijker en ik heb maar één keer de zeshonderd gehaald. Al bij de tweede serie moest ik halverwege de 600m. noodgedwongen stoppen, helemaal buiten adem. De derde serie heb ik grotendeels laten schieten, het kostte mij veel te veel inspanning. Hoe dan ook heb ik al met al (ik ben lopend naar de Laan van Poot gegaan) toch weer 75 minuten gelopen, dus er zijn wel weer wat kilometertjes gemaakt. Dat kan op zich geen kwaad natuurlijk.



Op de Griekse toer

Nu heel iets anders. Met de zachte temperaturen van de laatste dagen krijg je al snel de zomer in het hoofd. Laatst kwam dochterlief op bezoek en pa moest snel iets verzinnen voor het avondeten. Dat kan van alles zijn, maar mijn vrouw stelde voor om weer eens Moussaka te maken. Ja, waarom niet, een relatief makkelijk maar daarom niet minder smakelijk gerecht, met Griekse Salade met Tzatziki en stokbrood of Turks brood (bruin en/of wit) erbij  heb je een complete maaltijd.


Hierboven de beelden in vogelvlucht, hieronder het recept (voor 4 personen). Dit recept heb ik jaren geleden ook al eens op mijn toenmalige blog gezet, nu nogmaals.


TZATZIKI
Ingrediënten: 
Halve liter volle (liefst Turkse) Yoghurt, hoe dikker hoe beter - 1 kleine komkommer – drie à vier teentjes knoflook (naar smaak) – 1 eetlepel (wijn)azijn – 1 eetlepel olijfolie – zout en peper – voor variatie wat verse munt, peterselie, dille of ander kruid.

Bereiding: 
Komkommer m.b.v. keukenrasp zo fijn mogelijk raspen en het vocht er zoveel mogelijk uit laten lopen in een fijne vergiet of zeef. De tenen knoflook pellen en persen, dit en alle andere ingrediënten vermengen met de yoghurt. In de koelkast zetten totdat de maaltijd word opgediend.

GRIEKSE SALADE

Ingrediënten
2 (of meer) grote rijpe tomaten, in plakken (liefst vleestomaten of pommodores) - 1 rode ui, in plakjes - 1/2 tot 1 komkommer, in plakjes of stukjes - 100 g Griekse feta - 1 groene (en/of) 1 rode paprika - 1/2 krop ijsbergsla - gedroogde oregano - enkele olijven (bij voorkeur Griekse, bv. zwarte kalamata olijven) - olijfolie - wijnazijn - zwarte peper en zout.

Bereiding
Snij de salade in fijne reepjes. Halveer de tomaat, verwijder de harde kern en snij ze in plakjes. Ontpit de paprika en snij in reepjes en/of ringen, snij de komkommer en de ui in plakjes, de fetakaas in blokjes. Bestrooi de feta met oregano. Meng alles voorzichtig door elkaar en overgiet met olijfolie en wijnazijn naar smaak, werk af met wat oregano, peper en zout.

MOUSSAKA
Ingrediënten: 
2 aubergines - 400 gr aardappelschijfjes - 1 ui - Olijfolie - 2 tot 4 tenen knoflook - 500 gram lamsgehakt (bij voorkeur, maar rundergehakt mag ook) - klein blikje (2 eetlepels) tomatenpuree - 1 theelepel oregano en 1 theelepel tijm (of verse tijmblaadjes) - Zwarte peper - Zout.
Voor het afdeklaagje: 2 a 3 eieren - 25 gram boter - 25 gram bloem - 1 half zakje geraspte oude kaas.

Voorbereiding:
Aubergines in plakjes snijden, in vergiet doen, zout er overheen en een uurtje laten staan. Aardappelen in plakjes snijden Ui snipperen Ovenschaal invetten Oven voorverwarmen op 175 graden.

Bereiding:
Aubergineplakken afspoelen met water, met keukenpapier droogdeppen. In een grote (koeken)pan gaat wat olijfolie, verhitten en de plakken om en om goed bruin bakken (ca. 5 minuten). Bij voorkeur de aubergineplakken vóór het bakken om en om in bloem wentelen.

Uit de pan nemen. Doe hetzelfde met de aardappelschijfjes, dus eveneens in pan met hete olijfolie om en om (bruin) bakken. Doe het gehakt in een kom en meng de knoflook, oregano, tijm, peper en zout er doorheen.

Vermeng de tomatenpuree goed met de (2,5 dl) vleesbouillon, even aan de kook brengen en doorroeren.

Leg een laagje aubergine en aardappelschijfjes in de ingevette ovenschotel, dan de helft van het gehaktmengsel (beetje aandrukken met vork), dan weer een laagje aubergine en aardappelschijfjes, eindig weer met de rest van het gehaktmengsel. De bovenkant tot slot bedekken met aubergineplakken. Het geheel een half uur in de reeds voorverwarmde oven zetten en op 175 graden laten staan.

Ondertussen de deksaus maken: Smelt in een steelpan wat boter, in een andere (steel)pan melk verwarmen. Als de boter gesmolten is, met een houten lepel of spatel al roerend de bloem toevoegen, dan snel de hete melk beetje voor beetje en steeds roerend bijvoegen totdat een gladde saus ontstaat. Van het vuur halen, drie eieren toevoegen en de saus goed roeren. De schotel uit de oven halen, saus er overheen gieten, wat geraspte kaas er over en terugzetten totdat er een bruin korstje ontstaat (na ca. 20 – 35 minuten).

Opdienen met de salade, tzaziki en brood. Dat kan stokbrood zijn of, origineler, Turks brood. Als wijn adviseer ik een goed gekoelde Retsina.

Geen opmerkingen: