vrijdag 28 februari 2014

De Pier! Nostalgische plaatjes...

Weinig zaken op internet zijn zo populair als nostalgische plaatjes. Foto's uit de tijd dat het leven nog goed (lees: overzichtelijk) was. Dat bedacht ik mij toen ik gisteren enkele foto-albums doorbladerde van mijn vader. Daar stonden foto's in die in het licht van vandaag opmerkelijk genoemd kunnen worden. Ik zal dat kruit niet in één keer verschieten, laat ik beginnen met foto's van De Pier in Scheveningen. Komt mooi uit want over twee weken is de City Pier City loop. "Slaat nergens op" zult u denken, maar daarmee heb ik meteen het bruggetje naar deze post gemaakt.

Over loopbruggetje gesproken: de allereerste pier van Scheveningen werd ontworpen door Jugendstilarchitect Liefland. Laten we eerlijk zijn: dat was best een mooi gebouw. In 1901 werd de pier door Prins Hendrik geopend. Deze houten constructie begon direct achter het Kurhaus, via een loopbrug over de boulevard konden de hotelgasten in één keer doorlopen naar het paviljoen aan het einde van de pier, een afstand van een kleine vierhonderd meter. Dat zou heden ten dage een mooi trainingstraject voor hardlopers zijn... De 'oude pier' heeft 42 jaar bestaan. In 1943 werd het karakteristieke bouwwerk getroffen door een brand, waarna het door de Duitsers werd gesloopt. Zij waren - al dan niet terecht - bang dat de pier door de Engelsen gebruikt zou kunnen worden voor een invasie.



De foto hierboven van die eerste pier is van de site Geschiedenis 24, deze heeft mijn vader dus niet gemaakt. Dat is wel het geval met onderstaande foto, toen de nieuwe pier werd gebouwd. In 1959 werd begonnen met de bouw, deze foto is in 1961 gemaakt.

 

Deze - destijds nieuwe - pier kwam iets meer ten noorden van het Kurhaus te liggen. Het was een ontwerp van de Rotterdamse architect Huig Maaskant, die ook een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de wederopbouw van de Maasstad en onder meer de Euromast en het Groothandelsgebouw ontwierp. In mei 1961 opende Prins Bernhard de nieuwe Scheveningse Pier die uit een wandelgang en drie eilanden bestond, waarvan één met een uitkijktoren. Mijn vader heeft onderstaande foto's in 1962 gemaakt, een jaar na de opening.

 

In 1964 werd een vierde eiland verankerd aan de pier. Na de overname van de pier door Van der Valk in 1991, werd het complex verder uitgebreid met een buiten- en een binnengaanderij op twee verdiepingen.




De foto's hierboven van pier en boulevard heeft mijn vader weer enkele jaren later, in 1965, gemaakt. De hoogtijdagen!

En wat nu? Is er sprake van een continuing story of gaat het doek definitief vallen voor de Pier? Het verhaal is bekend: in 2011 brak er brand uit in een feestzaal op de pier en twee jaar later is de pier gesloten omdat niet meer werd voldaan aan de brandveiligheidseisen. Een openbare veiling werd wegens gebrek aan belangstelling geannuleerd. Hopelijk wordt de Pier als bouwwerk nooit gesloopt, het is mèt het Kurhaus het belangrijkste en meest karakteristieke gebouw van Scheveningen en als zodanig een monument. Maar dan moet het wel weer in oude luister gerestaureerd worden en of dat ooit gaat gebeuren...


Geen opmerkingen: