donderdag 23 juli 2015

Lopende zaken en wilde bloemen

Vandaag was ik in Zoetermeer voor een gesprek met een top-fysiotherapeut die Nederlandse top-atleten begeleidt, adviseert en behandelt. Het interview is voor ons clubblad, dus veel kan ik er nog niet over loslaten. Aan de orde kwam onder meer het belang van core-stability oefeningen bij lopers, met name sprinters en midden-afstand lopers. Hij heeft er speciale apparatuur voor, maar thuis kun je er zonder hulpmiddelen ook veel aan doen (Op internet staan veel afbeeldingen met grondoefeningen).

Verder had hij een uitgesproken mening over doortrainen bij blessures of zelfs bij lichte pijntjes: stop met trainen totdat je er geen last meer van hebt! Het lichaam heeft een groot zelfregenererend vermogen, maar dat proces verloopt sneller wanneer je rust houdt en - eventueel - door een fysiotherapeut wordt behandeld.  



Deze woorden zullen menig loper - gedreven als zij (wij) zijn - niet als muziek in de oren klinken. De meesten van ons willen immers altijd maar doortrainen, blijven lopen, desnoods 'door de pijn heen'. Waarom? Voor het 'lekkere gevoel', vooral na de training, of vanwege de vrees dat té lang niet trainen ten koste gaat van de conditie (trainingsopbouw, snelheid etc.). De fysiotherapeut: "Maar als je geblesseerd bent kun je toch niet lopen, zeker niet snel, dus geef het lichaam de tijd en de rust om te herstellen." Dit geldt zowel voor de recreatieve loper als voor de absolute topper.

Over 'lekker gevoel' gesproken: gisteravond werd er weer getraind. Ondanks de zomervakantie, was onze groep nog vrij groot: ik telde 15 personen. Sandra (een onzer assistent-trainers en NK 'skydiver') nam het inlopen en de warming up voor haar rekening en Henk (andere assistent-trainer) begeleidde 'het hart' van de training: eigenlijk was dat een 'gewone' rustige duurloop (dl. 1), maar een paar (vier) keer mochten degenen die daar zin in hadden even overschakelen naar een hoger (dl. 2) tempo. Zelf  was ik een van die 'zin-hebbers', ook al voelde ik de restanten van de baantraining van afgelopen maandag nog in de benen. Het ging goed. We liepen onder meer door het Westduinpark, over camping Ockenburgh, langs de puinduinen en door Meer en Bosch, tenslotte hadden we een laatste versnelling op het pad langs het water van de Machiel Vrijenhoeklaan. Netto ruim 60 minuten gelopen.

Komende zaterdag doen veel lopers mee aan de VTM-loop in Maasdijk. Ik ga mij daar weer eens wagen aan een 10 km, die afstand heb ik al een tijdje niet meer gelopen als wedstrijd/prestatieloop.


De terugweg van Zoetermeer naar de Vruchtenbuurt was in omgekeerde richting hetzelfde als een paar uur eerder: met RandstadRail 2 en 4 heen, met RR 4 en 2 terug. Na uitstappen bij halte Nieuwendamlaan, liep ik onder meer via het buurttuinencomplex aan de Kornoeljestraat huiswaarts. Het is een zeer aangename, rustige locatie met uiteraard veel groen en overal bloemperken.

Je kunt er zelfs bloemen snijden om een mooi boeketje 'voor thuis' samen te stellen: 10 stelen voor één euro. Je betaalt in hetzelfde huisje waar je van tevoren een tuinschaar hebt geleend. En dat niet alleen, ook zelfgemaakte honing en sommige vruchtgroenten (indien voorradig), zoals tomaten en courgettes.

Afgezien van het personeel, was er nog één persoon op die tuin aanwezig: Ingeborg (vrouw van Frank), die juist een bos met 40 stelen (dus twee euro) had vergaard. Dat inspireerde mij om even later hetzelfde te doen, zij het dat ik het bij twintig stelen hield.

Geen opmerkingen: