zaterdag 24 oktober 2015

Kleurrijke exposities in Gemeentemuseum Den Haag

Gisteren waren wij in het Gemeentemuseum. Daar zijn momenteel een aantal grotere exposities die de moeite van het bezichtigen meer dan waard zijn.

Erg interessant vond ik persoonlijk de Ode aan de Nederlandse Mode. Nooit eerder is er zo'n groot overzicht van de Nederlandse modegeschiedenis - vanaf 1900 - gepresenteerd. Hier zien we meer dan honderd creaties (pure kunstwerken, een beter woord kan ik er even niet voor vinden) van Max Heijmans, Frank Govers, Edgar Vos, Viktor en Rolf, Iris van Herpen en vele anderen.


Als meest recente hoogtepunt wordt Jan Taminiau's wondermooie blauwe creatie getoond die Koningin Máxima droeg tijdens de inhuldigingsceremonie. Wondermooi, al ben ik van mening dat het 'oogverblindende' hier een beetje wegvalt, wellicht had een iets betere belichting van deze creatie geholpen om dat effect te bereiken. Niettemin is en blijft het een prachtjurk, wat mij betreft een van de mooiste creaties ooit gemaakt.


Meer impressies van deze mode-expositie staan hier. Foto's maken mag altijd in dit museum, mits er geen flits wordt gebruikt.


Kleur ontketent

Een andere expositie in datzelfde museum is 'Kleur ontketent'. Daarin worden schilderijen die in de periode tussen 1885 en de eerste wereldoorlog zijn gemaakt. er vond toen een ware renaissance plaats, in die zin dat kleur van de zichtbare werkelijkheid werd losgemaakt, of bevrijd zou je ook kunnen zeggen. Zo kan gras opeens koel blauw zijn in plaats van groen, of bomen zijn rood en gezichten paars. Kleur heeft een eigen betekenis gekregen, De inspiratie komt van de Franse (neo)impresionisten, maar de kunstenaars in de Lage Landen geven hier een eigen invulling aan.


Mooi werk hangt hier van kunstenaars als Vincent van Gogh, Jan Sluijters, Kees van Dongen, James Ensor en anderen ter illustratie van wat hiervoor bedoeld is.


Geen opmerkingen: